Weekend getaway – Зоокът Алис

Започвам рубрика, в която ще ви давам идеи за разходка през уикенда, които ще ви отнемат само няколко часа – weekend getaway. Статиите ще са кратки, а началната дестинация ще бъде София. Първото място, с което искам да ви запозная и за което ви разказах малко в Instagram миналата седмица, е Зоокът Алис.

Зоокът Алис се намира на около 50км. от София /малко след Перник/ в село Лесковец. Ние го открихме малко трудно, защото така се бяхме заприказвали, че объркахме пътя, изпуснахме си отбивката и влязохме от другия край на селото. Ако идвате от Перник има доста табели, по които можете да се ориентирате – след като подминете площада на селото и двете „кафенета“ завивате на дясно и просто следвате табелите. Не се опитвайте да търсите точен адрес на навигацията, защото ще ви заведе на грешно място. Just follow the signs, буквално.

Не си мислете, че отивате в зоологическа градина. Не, зоокътът се намира в голям двор на къща. Да, точно така – в двора на хората! Собствениците на мястото гледат редки за нашите географски ширини животни от край време, но поради големия интерес от страна на съседи и приятели решават да отворят дома си за външни посетители през юни 2019 година. Името не е случайно – Алис е прекрасната им дъщеря и зоокътът е кръстен на нея. Със сигурност ще имате възможност да се запознаете и с нея. Тя е мега бъбрива, комуникативна и хипер сладка.

черен лебед

В Instagram е пълно със снимки на най-пухкавите обитатели на зоокът „Алис“, а именно – алпаките Муми, Пуми, Дорис и Балу. Просто няма как да не се влюбите в тях след като ги видите. На мен любимец веднага ми стана Балу – бялата алпака. От снимките ще разберете защо. Просто му вижте малкото пухкаво дупенце и сладката усмивка <3

бяла алпака бяла алпака бяла алпака

Не че дружките на Балу не бяха готини, но с него се разбрахме най-добре. Дори водихме някакъв вид комуникация, ако мога да се изразя по този начин хахах. Споделям и няколко кадъра на останалите, като на шарената алпака – Муми или Пуми (?), за съжаление няма снимка, не й беше до нас.

Най-хубавото е, че никой няма да ви се скара, ако решите да ги нагушкате или да си направите някое селфи с тях. Даже обратното – стопаните на мястото насърчават хората не просто да гледат животните от другата страна на оградата, а да влязат при тях. Дори ще ви дадат харана, която да им дадете. Не хапят, гарантирам.

Не се притеснявайте, че по някакъв начин ще нарушите спокойствието им или че ще ги изплашите. Те са свикнали с хората, не се плашат от тях и дори сами търсят контакт. Наскоро дори бях чела, че алпаките в зоокът „Алис“ са единствените свободно пуснати алпаки в България.

селфи с алпака

Освен четирите алпаки има още елен лопатар, сърна, носати мечета, различни видове зайчета, козички джуджета /едната от които дори беше бременна/, бяло кангуру албинос Кики и партньоката му Сиси и мнооого други птици – черни лебеди, ему, нанду, жерави, различни видове патици и кокошки. Имаше дори черни петли и кокоши, за които собствениците ни разказаха, че месото и органите са черни.

черно и бяло кенгуру

козички джуджета

Почти всички животни се разхождат свободно, но това не е нещото, което ме впечатли най-много. Меко казано бях очарована от отношението на стопаните. Мога да кажа, че са най-милите хора, които съм срещала напоследък и те карат да се чувстваш все едно си им на гости. С радост отговарят на всички въпроси и разказват с подробности кое животно от къде е и как са се сдобили с него. Със сигурност ще се върна пак!

Можете да посетите зоокът „Алис“ всеки ден между 10 и 19 часа. Входната такса за възрастни е 5лв, а за деца – 3лв.. Не губете време, а палете колите към село Лесковец.